Cikkek

Nyulak betegségei és védőoltásai

Nyulak fertőző betegségei


Myxomatosis

A fejen és testnyílások környékén nagy vizenyős duzzanatokkal, göbökkel járó gyakran elhullással járó betegség. Kórokozója a Leporipox vírus genus tagja.
Terjesztői ízeltlábúak, főként szúnyogok. Testszerte savóval telt duzzanatok keletkeznek a hámsejtek hólyagos elfajulása következtében.
A betegség lappangási ideje kb. 7-10 nap. Főbb tünetek a fülek, a szemhéjak, az orr, a végbélnyílás, a nemi szervek bőrének duzzanata, kötőhártyagyulladás és orrfolyás. A nyulak tüdőgyulladás tünetei közepette általában egy-két hét alatt elhullanak.
Szerencsére a betegség megelőzhető attenuált (legyengített) törzset tartalmazó vakcinák beadásával, ezen kívül lényeges a szúnyogok távoltartása, irtása is.

RHD

Szintén nagyon súlyos kimenetelű betegség, mely egy-két nap lappangási idő után hirtelen bágyadtsággal, nehezített légzéssel és véres-habos orrfolyással jár, mely legtöbb esetben elhullással végződik.
Megelőzésére védőoltás van forgalomban.

 

Javasolt oltási sor:

  • 12 hetes: myxomatosis elleni oltás
  • 16 hetes: myxomatosis elleni oltás
  • 18 hetes: RHD (nyulak vérzéses betegsége) elleni oltás
  • 20 hetes: RHD
  • Évente egyszer emlékeztető oltás mindegyik ellen.

A két betegség védőoltása egybe hozható , így az első évben 2 szer, utána évente egyszer elég oltást kapnia a kedvencüknek.

[2008.06.02.]

nyuszi.jpg

Az oldal tökéletes használatához JavaScript szükséges.
Kérjük, engedélyezze böngészőjében a JavaScript használatát.