Cikkek

A Toklász

A Toklász

A Toklász az Egérárpa ( Hordeum Murinum, pázsitfűféle ) nevű gyomnövény kalászának apró , szúrósfejű vége. Főleg májustól augusztusig ( de elsősorban nyár végén ) a növény elszáradása után okoznak gondot, amikor szétszóródnak a környezetben.
A legnagyobb veszélynek kitett állatok a hosszú és félhosszú szőrű, lógó fülű kutyák, pl. spániel, puli…stb.
Leggyakrabban a külső hallójáratba és az ujjak közé fúródik be, de akár a szembe a kötőhártya alá és az orrba is bejuthat.


Hogy veszi észre a gazdi?
A fülbe került toklász hirtelen fellépő fájdalmat okoz, amelyet az állat fülrázással és félretartott fejjel jelez. Szabad szemmel sokszor nem látható már, mert a mélyebb hallójáratba, akár egészen a dobhártyáig hatol.
Ha az ujjak közé jutott a toklász, sántítással, helyi duzzanattal vagy a mancsok folyamatos nyalogatásával jár. A bőrön át bejutott toklász egyre mélyebbre furakodik, járatot képezve.
A szembe jutva gennyes kötőhártya gyulladás alakul ki, az állat hunyorog és dörzsölni próbálja.
Az orrjáratba ritkán jut toklász, egyoldali véres orrfolyás és prüszkölés kíséri.
Ha a fenti tünetek gyanút keltenek Önben, minél előbb forduljon állatorvoshoz, aki speciális toklászkutatóval és otoszkóppal eltávolítja a toklászt, mielőtt még szövődmények kialakulnának.
Megelőzésképpen tavasszal-nyáron kozmetikussal érdemes a szőrt rövidre nyírni a lábakon és a fültőnél. Ez mindenképpen sok kellemetlenségtől kíméli meg a kis kedvencét.

[2008.06.02.]

Hordeum Murinum.jpg

Az oldal tökéletes használatához JavaScript szükséges.
Kérjük, engedélyezze böngészőjében a JavaScript használatát.