Cikkek

Bűzmirigy probléma

A bűzmirigyek kutyánál és macskánál is a végbélnyílás előtt egy-két centiméterrel bal és jobb oldalt helyezkednek el.
Az általuk termelt váladék kifejezetten bűzös, szaganyaga másik kutya számára sok egyedi információt hordoz ( egészség, ivar, szexuális aktivitás, életkor, stb.) Ha kutyák egymással találkoznak, általában egymás végbelének környékét szimatolják először. Használhatják akaratlagosan is, területjelölésre ill. ijedtségkor védekezésre.
Fiziológiás körülmények között a bűzmirigy (végbél körüli mirigy) könnyen ürül. A tulajdonosok nagy része nem is tud róla, hogy kedvencüknek van bűzmirigye-végbélzacskója.

Gyulladás esetén azonban a kivezető cső beszűkül illetve elzáródik, így a váladék ürülése akadályozottá válik. Mivel a váladék ezután is tovább termelődik, a bűzmirigy megnagyobbodik, a benne pangó váladék- mely normál esetben kevés, híg és világossárga- besűrűsödik, színe sötétbarna, fekete lesz.

Ez a probléma elsősorban a helytelen táplálkozással függ össze. Ebben az esetben kérje a segítségünket!

Tünetek:
A végbél tájéka fájdalmat jelez, a kutya „szánkázik”, farkához kapkod, a bélsárürítés is nehezített lehet. Kísérő tünetek lehetnek az allergiás bőrgyulladás, szőrhullás, vakaródzás ( láb, comb, faroktő rágása), külső hallójárat gyulladás.
Enyhe esetben a bűzmirigynek az állatorvos! által történő manuális kinyomásával, antibiotikum, gyulladáscsökkentő adásával a probléma helyrehozható. Súlyosabb esetben a tasak fertőtlenítőszeres öblítése, antibiotikum lokális adása is szükséges lehet. Legvégső esetben szóba jöhet a műtéti megoldás- a bűzmirigy eltávolítása.
A fenti tünetet, tüneteket tapasztalna kedvencénél, feltétlenül forduljon mielőbb állatorvosához!

[2008.06.02.]


Az oldal tökéletes használatához JavaScript szükséges.
Kérjük, engedélyezze böngészőjében a JavaScript használatát.