Cikkek

Fogászati problémák

A szájüregi problémák leggyakoribb oka a fogkövesség, mely egyaránt kutyákban és macskákban is jelentkezhet . Idősebb állatok 75%-a fogköves.

Ez szinte minden esetben a helytelen táplálkozásból adódik!
A betegség alattomos, de fokozatosan súlyosbodik. Enyhe esetekben ínygyulladás keletkezik, kezelés nélkül a fog elvesztését és súlyos szövődményeket-vesegyulladás, máj-és szívkárosodás, stb.-okoz.

Az első tünetek a bűzös lehellet, majd a barnásfekete lepedék megjelenése, mely szabad szemmel is jól látható a fogakon. Az állatok étvágytalanok, a rágás fájdalmas, testtömegük lecsökken.

Javasolt megoldás a fogkőeltávolítás.
A kezelés lényege a fogkő eltávolítása, az esetleges szövődmények kezelése és a további szájhigiénia fenntartása. Ezután fontos szerep jut az otthoni gondozásnak. Ilyen lehet a fogmosás, a fogtisztító műcsontok rágása, de a leghatékonyabb a gyógytápok etetése és a rendszeres állatorvosi ellenőrzés.
A konyhai maradékok, pépes eleségek, konzervek nem késztetik kellő rágásra az állatot, így a lepedékből fogkő képződik, mely súlyos esetben lenyomja a fogat az ínyről. Ebben az esetben haladéktalanul jelentkezzen be hozzánk és megbeszéljük a további teendőket.

További probléma lehet, ha az udvaron kavicson játszk házi kedvencük. Ebben az esetben a nyálától nedves játék felszedi az apró kavicsszemeket, mely leőrölheti a fogak zománc rétegét. Ilyenkor a fog kilyukadhat.
Kérjük rendszeresen jelentkezzen állatorvosánál, aki ha szükségesnek tartja, elvégzi az ultrahangos fogkődepurálást.

[2008.06.02.]

kutya fogkő.jpg

Az oldal tökéletes használatához JavaScript szükséges.
Kérjük, engedélyezze böngészőjében a JavaScript használatát.