Cikkek

Mit egyen a kedvencem?

Rengeteg esetben helytelen kedvencünk táplálása...

Kedves internetező gazdi!

 

Nagyon örülünk, hogy eljutottál erre az oldalra és azoknak a táborát gazdagítod, akiknek fontos, hogy kedvence mit is egyen. Szeretnénk felhívni a figyelmedet, hogy ez a pár sor csak tájékoztató jellegű. Több információ esetén tudjuk neked ajánlani : Mit Egyen A Kutyám? (Dr. Fodor Kinga) című könyvet.

Az áttekinthetőség miatt 3 kategóriára osztottunk a táplálékokat.

I kategória: TILOS !

II kategória: Nem Ajánlott.

III kategória : Amit Ajánlunk.

KUTYA:

I Kategória:

* Csont : Sajnos a csont NEM emésztődik. Ebből adódóan rengeteg problémát okozhat. A legsúlyosabb következménye képen az állat el is pusztulhat! Ha mindenképpen csontot szeretnénk adni, akkor válasszunk valami hatalmas méretűt, amit nem eszik meg csak eljátszik vele. ( Pl: Marha lábszár csont. )

* Nyers Hús : Bár a ragadozó állatok fő tápláléka a hús, de mellette minden esetben az elfogyasztott belsőségek, gyomor és bél tartalom kiegészítése igen fontos! Otthon természetesen ezt a pontos arányt és tápértéket kiszámolni és elkészíteni nagyon nehéz és költséges dolog. Elsősorban mi ezért tiltjuk a nyers hús etetését a gazdinak. Másodsorban van olyan hús amelyben a Trichinella spiralis ( egy élősködő fonalféreg ) petéje akár 2 évig is életképes.

II Kategória :

· Házi koszt: Erről a témakörről oldalakat lehetne írni, hogy miért is nem jó, ezért csak kis ízelítőt aduk belőle. Az „asztalról” leesett falatok sem jók. Ennek több oka is van. Ezek az ételek általában túl zsírosak illetve fűszeresek ( ilyenkor szokott a kutyánk emésztés könnyítés véget füvet enni ). A cukros, csokis ételekkel és édességekkel nagyon vigyázni kell! Ráadásul elhízáshoz és mindenfajta belső szervi elégtelenséghez vezet. Ami viszont legfontosabb, hogy ezek a táplálékok ( házi koszt ) mindig változatosak. Gondolj bele az oroszlán ( amely ugyanolyan ragadozó állat, mint a te kutyád ) a sivatagban se úgy táplálkozik, hogy ma egy sas, holnap egy alma aztán pedig egy borsófőzelék…

· Konzervek és kutya szalámi: Általában ezeknek a készítményeknek 70-80 %-a víztartalom. Ebből adódóan hosszabb távon fogkő kialakulásához és bűzmirigy problémához vezet.

· Macska táp: A macska tápok általában lényegesebben magasabb fehérje tartalommal rendelkeznek ( 40-55 % ). A kutyás tápok pedig 22-30 % között. A túlzott fehérje bevétel rengeteg problémát okoz. Ezt itt külön nem részletezem.

III Kategória:

Mi is pontosan a legjobb a mi házi kedvencünknek? Egyszerű a válasz : Jó minőségű száraz táp! Ez mit is jelent: Mi azt szoktuk erre mondani, hogy minden olyan táp, amelyet:

nem lehet Élelmiszer boltban megvásárolni ( elsősorban tápboltokat és állatorvosi rendelőket javasolunk )

Ára meghaladja a kilónkénti 500 Ft-ot. ( ezek a tápok, melyek a kutyáknak fejlődéséhez szükséges anyagokat már tartalmazzák )

Bontatlan csomagolású ( soha nem kimért ! )

Többféle korosztályú és testméretű ebnek kínál többféle kiszerelésű tápot.

Nagyon fontos, hogy a kutya ragadozó állat, ebből adódik, hogy a legjobb, ha mindig ugyanazt a jó minőségű száraz tápot kapja.

Ha elfogy a táp otthon, ráadásul vasárnap este van és nem tudok mit adni a kutyának, akkor pedig a „ házi koszt adása előtt „ az járjon az agyadba, hogy te se eszed meg a muskátlit ha éppen üres a hűtő. Nem lesz semmi baja a kis kedvencednek, ha másnap kapja majd meg az adagját.

A jutalom falat pedig akkor működik igazán jól, ha azt alkalomszerűen adjuk csak. Mondjuk heti egy-két darabot.

Fontos, hogy kedvencük előtt legyen mindig megfelelő mennyiségű és minőségű csapvíz!

Bővebb információ esetén kérjük látogasson el a www.Eukanuba.hu oldalra! 

[2008.11.17.]


Az oldal tökéletes használatához JavaScript szükséges.
Kérjük, engedélyezze böngészőjében a JavaScript használatát.