Cikkek

Néhány jótanács kedvenc állataink ivartalanításáról

Az embereknek, vagy volt, vagy van, vagy lesz kutyája, macskája.

Aki már régóta vágyik egy állatra, aki sokáig társa lehet, vagy vesz egyet, vagy kap a baráti körből, esetleg a családtól.

Néha egészen váratlanul kerül hozzánk egy cica, vagy kutya. Találunk egyet és nincs szívünk otthagyni, hozzánk szegődik és nem kergetjük el, vagy a gyerekeink állítanak haza egy kis állattal.

Befogadjuk, megszeretjük őket, de általában senki nem gondol azzal, hogy kedvencünk felnő és ha nőstény, jön a kan-, vagy kandúrinvázió és a nem kívánt „gyermekáldás”, a kanoknál ill. a kandúroknál padig a csavargás és a verekedés, a harc a nőstények kegyeiért. Ez bizony veszélyekkel jár: autóbaleset, esetleg emberi bántalmazás és főleg a verekedésekből eredő harapások, karmolások és egyéb sérülések.

Természetesen tenyésztési céllal szerzett állatoknál az ivartalanítás nem jöhet szóba, de csak addig nem, amíg az állatot aktívan tenyésztik, azaz rendszeresen szül, vagy ha hímnemű aktívan fedeztetnek vele.

Mikor ivartalaníttassuk állatainkat?

1. a nem tenyésztési céllal tartott állatokat, legyen az hím, vagy nőstény célszerű már az ivarérettség elérése előtt megoperáltatni.

2. a tenyészállatokat is indokolt ivartalanítani, ha a tenyésztő úgy dönt, hogy tovább már nem tartja tenyésztésben állatát.

3. a fiatal korban elvégzett műtét sokkal kevesebb gondot okoz az állatnak, mintha öreg és már beteg állatot operálunk. A beteg és öreg állatoknál a műtétet már életmentés céljából kell elvégezni, csakhogy ilyenkor a műtét kockázata sokkal nagyobb, mint egy fiatal és egészséges állatnál.

Miért ivartalaníttassuk állatainkat?

1. megkíméljük magunkat és környezetünket a tüzeléssel járó, sokszor nagyon kínos, esetleg sok kárt okozó kellemetlenségektől, elkerüljük a nem kívánt vemhességet,

2. nem kell a kis állatoknak gazdát keresni, ami bizony nem mindig egyszerű, vagy ami még rosszabb megoldás: nem kell a nem kívánt kölyköket elpusztítani,

3. a korai, az ivarérettség,nőstényeknél az első tüzelés után, kb.10-12 hónapos korban elvégzett ivartalanítással nagyon sok későbbi egészségügyi gondtól óvjuk meg kedvenceinket:

Nőstények esetében: petefészek és méhciszták kialakulása, amit sokszor követ a súlyos gennyes méhgyulladás és az emlődaganat.

Kanoknál öregedéskor gyakoriak a különböző prosztata-problémák ( kóros megnagyobbodás, tályog és a prosztata daganatok ), gyakran alakulnak ki öregebb kanoknál végbél körüli daganatok is.

Kandúroknál is az időben – kb. 7 hónapos korban elvégzett kasztrálással megelőzhetjük egyrészt a nagyon kellemetlen” kandúrszagot” és a verekedésből eredő sérüléseket és a fertőző betegségeket is.

Kérjük olvassa el figyelmesen tájékoztatónkat és kedvence érdekében fogadja meg tanácsainkat.

Ha mégis kétségei lennének, nem tud dönteni, bizonytalan, forduljon hozzánk minél hamarabb, hogy személyesen tudjunk erről beszélgetni.

A személyes beszélgetésig is sok örömet, kellemes időtöltést kívánunk Önnek és kedvencének.

[2008.04.28.]

ovariohysterectomia.JPG

Az oldal tökéletes használatához JavaScript szükséges.
Kérjük, engedélyezze böngészőjében a JavaScript használatát.