Cikkek

Kutya tájékoztató

A kutyák gyakoribb fertőző betegségeiről

 

A védőoltásokról általában

Az egyes fertőző betegségek elleni védőoltásokat (veszettség, parvo-vírus, korona-vírus okozta fertőzés, szopornyica, fertőző májgyulladás, Lyme-kór) célszerű minél hamarabb, de mindig a féreghajtás után beadatni a kölyöknek, vagy a felnőtt állatoknak, úgy, hogy az oltások között mindig 2 hét teljen el. A szervezet ugyanis így tud, 10-12 nap alatt, hatékony védelmet kialakítani. A még oltatlan, ezért védtelen állatokat lehetőleg különítsük el más állatoktól és egyéb fertőzési lehetőségektől. Vannak olyan betegségek, melyeket ragályfogó tárgyakkal (etető-edény,fésű, kefe,stb) is tovább lehet vinni. Az első védőoltást célszerű általában 6 hetes korban, de a választás után 2 héttel, mindenképpen beadni. Fertőzött környezetben lévő kölyök, valamint fél évnél idősebb állatok oltását először beszélje meg állatorvosával.

Féreghajtás – bolhairtás

Ha kölyök-állatot vásárolunk, vagy kapunk, feltétlenül kérdezzük meg, hogy kapott-e féreghejtót (MIT?, MIKOR?, MENNYIT?) EZ FONTOS! Valamint azt, is hogy volt-e bolhairtás. Ha az állat férges, vagy bolhás, akkor hatástalanok a védőoltások! A férgek egyébként komoly veszélyt jelentenek az emberre, de különösen a gyermekekre!

Az első oltás előtt a kölyköket legalább kétszer ( de inkább háromszor) kell féregteleníteni! Evvel kapcsolatban is kérje állatorvosa tanácsát!

VIRUSOS BETEGSÉGEK

Parvo-virusos fertőző bélgyulladás

A betegségnek nincs magyar neve. Helytelenül „macskabetegségnek” is nevezik, vagy egyszerűen parvónak. A betegség vírusa a beteg, vagy betegségen átesett állat székletével, hányadékával terjed és akár cipőtalpon is behurcolható. A tünetek: nagyfokú elesettség mellett, a gyakori, szinte csillapíthatatlan hányás, hamarosan véressé váló hasmenés, mely vöröses-barnás színű, és a bomló vér miatt, rendkívül bűzös. A hányással, és hasmenéssel járó nagyfokú folyadékveszteség miatt – különösen a fiatal állatok – nagyon hamar elpusztulnak, ha nem kapnak gyors, szakszerű állatkórházi kezelést! A betegség ellen hatékony védőoltás van, amivel megelőzhető a betegség!

Védekezés: védőoltás,

Gyógykezelés: mielőbbi állatkórházi ellátás, ha már a tünetek jelentkeztek.

Szopornyica

Az ebek már régóta ismert, vírus okozta betegsége. A fertőzést a beteg állatok orrváladéka, és egyéb testnedvek terjesztik., de a betegség ragályfogó tárgyakkal ( pl. cipő ) is behurcolható. A beteg állaton először a vérfertőzés jelei látszanak: magas láz, bágyadtság, elesettség, étvágytalanság, a szem kötőhártyájának (legtöbbször) gennyes gyulladása. Gyakori a szövődmény is: hurutos, gennyes tüdőgyulladás, és a központi idegrendszer (agy, agyhártya, gerincvelő) megbetegedése. E szövődmények, szinte valamennyi esetben elhulláshoz vezetnek!

Védekezés : megelőző védőoltás, ( aktív immunizálás )

Gyógykezelés: azonnali, intenzív kórházi ellátás.

Fertőző májgyulladás

A kutyák ugyancsak vírusos eredetű fertőző betegsége, amely szintén vérfertőzéssel (szepszis) kezdődik, a szem- és a száj nyálkahártyája „ piszkos-vörössé „ válik, majd kialakulnak a májgyulladás tünetei is, amelyek közül legszembetűnőbb a sárgaság.

Védekezés: megelőző védőoltás ( aktív immunizálás )

Gyógykezelés: mielőbbi, szakszerű, intenzív állatkórházi ellátás.

Veszettség

A betegséget vírus okozza, amit főleg a beteg állat harapásával a nyál terjeszt. A veszett állat harapása ezért különösen veszélyes, mert a vírust tartalmazó nyál azonnal a szervezetbe jut. A betegség az ebek kötelező és a macskáknál egyre gyakrabban beadásra kerülő veszettség elleni védőoltásának köszönhetően egyre ritkábban fordul elő, akkor is főleg vadon élő állatoknál. A fertőzés a harapáson kívül a beteg állat ( nyál ) érintésével, nyúzásával is bekövetkezhet.

Ha ilyen állattal érintkezik valaki azonnal orvoshoz kell fordulni !!!!!

Védekezés: kötelező védőoltással ( aktív immunizálás ) amely a kutyák 3 hónapos kora után kötelező, és az első évben 6 hónapon belül meg kell ismételni az oltást !!!!!

Azt az ebet amelyik embert harapott két hétig zárlat és hatósági állatorvosi megfigyelés alá kell helyezni.

Gyógykezelés : nem lehetséges, de nem is megengedett !!!!

KULLANCSOK ÁLTAL TERJESZTETT BETEGSÉGEK:

Lyme-kór ( Lyme-borelliosis )

A betegséget okozó baktériumot a kullancsok hordozzák és vérszívás közben fertőzik meg a kutyát ( de az embert is ) . A betegség egyre gyakrabban fordul elő. A tünetek : láz, étvágytalanság, gyengeség, vissza – visszatérő sántaság ( ízületgyulladás ), nyirokcsomó duzzanat, idegrendszeri és veseelváltozások is előfordulnak.

Védekezés: 1. megelőző védőoltás,

2.a kullancsok távol-tartása a kutyától,

Gyógykezelés: mielőbbi szakszerű állatorvosi ellátás és tartós ( 6-8 hetes, esetleg 2-3 hónapos ) gyógyszeres kezelés.

Babesiosis

A betegséget okozó vérparazitát a kullancs vérszívás alkalmával juttatja a kutya szervezetébe. A kórokozó a vörös vértestekben szaporodik és közben „ szétrobbantja „ azokat. A kiszabaduló vérfesték a kutya vizeletével ürül ki a szervezetből és a vizeletet barnára esetleg véresre színezi. A betegség magas ( 40 fok ) lázzal jár. Sokszor megfigyelhető a hátulsó lábak gyengesége. A kezeletlen, vagy későn állatorvoshoz kerülő állatoknál sárgaság alakul ki, amikor a gyógyulás esélyei már rosszak.

Megelőzés: 1. a kullancsok távol-tartása a kutyától,

2.ha kullancsot találunk a kutyában vigyük azonnal állatorvoshoz,

3.védőoltás – létezik, de Magyarországon nem kapható, és nem

Gyógykezelés: mielőbbi szakszerű, 2-4 napig tartó állatorvosi ellátás,

A KULLANCSOK ÁLTAL TERJESZTETT BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSÉNEK ALAPFELTÉTELE A KULLANCSOK TÁVOLTARTÁSA A KUTYÁTÓL. ENNEK LEHETŐSÉGEIRŐL ÉRDEKLŐDJÖN AZ ÁLLATORVOSOKNÁL

EBOLTÁSOK JAVASOLT IDŐPONTJAI:

1.OLTÁS 6 HETES KORBAN: PARVOVÍRUS

2.OLTÁS 8 HETES KORBAN: PARVOVÍRUS

3.OLTÁS 10 HETES KORBAN: KOMBINÁLT ( parvo, szopornyica, májgyulladás, )

4.OLTÁS 12 HETES KORBAN:....KOMBINÁLT ( parvo, szopornyica májgyulladás )

5.OLTÁS 14 HETES KORBAN: LYME KÓR – ELSŐ OLTÁS

6.OLTÁS: 16 HETES KORBAN: LYME KÓR-MÁSODIK OLTÁS,

 

7.OLTÁS 18 HETES KORBAN: VESZETTSÉG ELSŐ-KÖTELEZŐ !!!!

8.OLTÁS 10-12 HÓNAPOS KORBAN: - KÖTELEZŐ A VESZETTSÉG OLTÁS ISMÉTLÉSE !!!

EMLÉKEZTETŐ OLTÁSOK ÉVENTE:

 

1.KOMBINÁLT OLTÁS

2.VESZETTSÉG OLTÁS – KÖTELEZŐ !!!!!! (Az első év után ez a 2 oltás akár egybe is adható!)

3.LYME-KÓR ELLENI OLTÁS

 

További információkért, tanácsokért forduljon hozzánk bizalommal.

[2008.04.28.]

kutya.jpg

Az oldal tökéletes használatához JavaScript szükséges.
Kérjük, engedélyezze böngészőjében a JavaScript használatát.