Cikkek

A vadászgörény

Ez egy rövid tájékoztató, ha vadászgörény mellett döntenénk...

A görények tökéletes társállatok minden igazi állatbarát számára. A kutyákkal és macskákkal ellentétben ők nem mind főnökre és nem mint alárendeltre tekintetnek az emberre, hanem mint pajtásra, társra. Örök optimizmusuk, vidámságuk, kivételes intelligenciájuk és találékonyságuk biztosítja azt, akinek görénye van, soha nem fog unatkozni. Bár sokan úgy gondolják a görény csak napjaink divatállata, valójában a görénytartásnak több évszázados kultusza van, egészen az ókori görög kultúráig nyúlnak vissza az emlékek. A rómaiak nyúlvadászatra használták őket. A macskák rehabilitálása előtt az albinó vadászgörények kedvelt háziállatai voltak az arisztokráciának. Erzsébet királynét is megörökítették kedvenc albínó görényével és Leonardo híres képen (Hölgy hermelinnel) egy előkelő hölgy látható kedvencével.

Amerikába az angol telepesek vitték a görényeket. Sok időbe telt, míg a patkányvadászokból a 3. legkedveltebb társállattá nőtték ki magukat a görik. Ma alapvetően kétféle célból, vadászatra vagy kábelek húzására, vagy házi kedvencként tartják a görényeket.

Ha görénytartásra adjuk a fejünket, soha ne felejtsük el, hogy a görik nem alkalmasak arra, hogy a gazdi ölében ülve nyugodtan viseljék a simogatást, arra pedig még kevésbé, hogy gyerekek nyúzzák őket. A görény összeszoktatható a gyerekekkel, de az együttélés szabályait közösen kell kialakítaniuk. A görények ugyanis a fizikai kényszerre gyakran harapással reagálnak. Ha gyermekünk elmúlt 10 éves és szereti a görényeket, megtaníthatjuk az együttélés szabályaira. Ha megfelelően felkészítettük, biztosak lehetünk benne, hogy remek társak lesznek. Mindig legyünk tisztában azzal, a görények több gondoskodást igényelnek mint a macskák és tanításuk, nevelésük is rengeteg energiát leköt.

A gazdihoz való kötődés esetükben általában hosszabb idő alatt alakul ki, mint a kutyák, vagy macskák esetében. A görények általában sokat alszanak és jól tűrik a bezártságot. Tartsuk ezért ketrecben őket mindig, ha nem tudjuk rajtuk tartani a szemünket. A ketrec legyen a lakás központi részén, hogy a görény a család tagjának érezhesse magát. Naponta 2-3 alkalommal engedjük ki görinket és hagyjuk tombolni. De, ezt soha ne tegyük felügyelet nélkül. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a majdnem bekapcsolt mosógépből szedte ki az egyébként remekül szórakozó állatot. Ha igazán görényünk kedvében akarunk járni, ne tartsuk egyedül, ugyanis társas lények, legjobban fajtársaikkal tudnak szórakozni.

Macskákkal általában jól kijönnek, a kutyáknál viszont nagyon kétesélyes az együttélés. Sok görény pusztult már el séta közben, mert a kutyák prédának nézték. Kistestű kutyákkal általában nem probléma összeszoktatni őket, de a nagyobb vadász ebekkel inkább ne próbálkozzunk (tacskóknál is kevés remény van a békés egymás mellett élésre). Madarak, kisrágcsálók lehet, hogy elviselnék a görényt, de erre nemigen lesz idejük: prédának fogja tekinteni őket. Ugyanez vonatkozik a halakra is.

Ha görényt vásárolunk, első körben alakítsuk át lakásunkat görénybiztossá. Számítsunk rá, hogy minden létező lyukba és üregbe bele fognak bújni és mindent ellopnak, megkóstolnak amit elérnek. Szobanövényeink folyamatos veszélyben vannak, lévén a görények egyik kedvenc tevékenysége az ásás. Meg kell vásárolnunk számára a ketrecet, játékokat, kifejezetten görények részére készített hámokat, pórázt, speciális görény tápokat ( NEM pedig macskás tápot ), ezerféle ápolószert és az állatorvos által javasolt oltásokat és parazita ellenes kezeléseket. Ez komoly kiadás, de annak, aki görényt akar tartani, ezeket vállalnia kell! Olyan állatorvost kell választanunk, aki ért a görényekhez, hisz folyamatos állatorvosi felügyeletre (és ivartalanításra) is szükség lesz. Számítsunk arra, hogy a görényeknek van egy jellegzetes pézsma szaga. Van aki ezt büdösnek találja és van, aki nem (illatszerek alapanyagaként is használják a pézsmát). Általában a nőstények és az ivartalanított hímek szaga gyengébb. Probléma csak a nem ivartalanított hímekkel lehet (illetve azokkal a görényekkel, akiket védekezésre kényszerítenek így azok kiürítik bűzmirigyüket). Egy biztos: görény és szag összetartozik. Ha nem tudjuk elviselni a szagot, tartsunk macskát.

 

Javasolt oltási sor:

  • 2 hetesen: féreghajtás
  • 4 hetesen: féreghajtás
  • 6 hetes: kombinált oltás (parvovírusos bélgyulladás, szopornyica, leptospirózis, fertőző májgyulladás)
  • 8 hetes: kombinált oltás  ismétlése
  • 12 hetes: veszettség 
  • Évente egyszer ismétlő oltások mindegyik ellen.
  • Féreghajtás negyedévente javasolt.

[2008.05.01.]

görények.jpg

Az oldal tökéletes használatához JavaScript szükséges.
Kérjük, engedélyezze böngészőjében a JavaScript használatát.