Cikkek

Kullancsveszélyben a négylábúak

A Kullancsokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók
és az ellenük való védekezés

A Magyarországon honos 42 fajból 6 veszélyezteti a háziállatokat (és az embert), kettő pedig kutyáinkat.

A fertőző betegségek kórokozóinak terjesztésében játszott szerepük:

A kullancsoknak közel kétszáz fertőző betegség kórokozójának terjesztésében van szerepük. Kutya esetében a babéziák és a Lyme-kór kórokozói a borrelliák jelentősége elsődleges fontosságú. Ezek közül vannak olyan mikroorganizmusok melyek kizárólag emberi megbetegedést, mások kizárólag vadon élő állatok betegségeit okozzák, és vannak, amelyek kizárólag valamelyik háziállatfajt betegítik meg. A kullancsok terjesztette kórokozók okozta betegségek közül azok a figyelemre méltók, melyek emberi és állati megbetegedéseket egyaránt okoznak.

A különféle euryxen kullancsfajok egyedfejlődési alakjai a vadállatokból a szívott vérrel veszik magukba a kórokozókat (vírusokat, rickettsiákat, baktériumokat, egy- vagy többsejtu parazitákat) és "oltják" tovább a következő csípett áldozatukba.

Az ember és a háziállat megfertőzése azon múlik, hogy az adott földrajzi régióban az erdei állatok körében milyen kullancs terjesztette betegség honos, mert annak a kórokozóját "oltják" tovább az emberbe vagy a kedvencállatba. 

Hogyan terjesztenek fertőzést?

A kullancs közvetítette fertőzések leggyakrabban szúrással (nyállal) történnek. A kullancs azonban más módon is fertőzhet. A kullancs székletében is lehetnek kórokozók. A széklet beszáradása után az felporzik, s így a közelben lévő ember vagy háziállat légúti fertőzést szenvedhet. A bőrsebbe került széklet is fertőzhet. Az elhalt kullancs testében élve maradnak a mikroorganizmusok, és a tetem porladása után is megvan a belégzéses fertőződés lehetősége. A széklet és a tetem porladás után az állattartó épületek és a ritkán használt hétvégi bungalók takarítása során fertőződhetünk. A természetben legelő birka, kecske, vagy tehén nyers tejének jóleső kortyolásakor is fertőződhet az óvatlan kiránduló a kullancs által a kérődzőkbe juttatott kórokozótól. A kullancsok terjesztette kórokozókkal fertőzött erdei állatok testváladékaikkal szennyezik a növényzetet és a természetes vizeket, ahol közvetett úton mi is fertőződhetünk. A fertőzött kullancs vagy ürüléke lenyelésével is bekövetkezhet a fertőződés, elsősorban kisgyermek és kutya esetében.

 

Lyme-kór.

A Lyme borreliosis baktériumok által okozott betegség, amelyet Borrelia burgdorferi-vel fertőzött kullancsok terjesztenek. A szervezetben kezelés nélkül évekig-évtizedekig megbújhat. Ez rendkívüli alkalmazkodóképességének köszönhető. A Lyme borreliosist a kullancsokból, a kullancscsípéskor keletkező nyílt bőrsebbe kerülő baktériumok okozzák. Emberről emberre semmilyen formában sem terjed. Beteg állatról emberre kullancsok közvetítésével jut át. A Lyme borreliosis az egész világon mindenütt, és hazánk egész területén is a leggyakoribb zoonózis (állatról emberre terjedő betegség).

Tünetei: Kokárdaszerűen gyűrűs, gyulladt és épnek látszó bőrterületek váltakoznak. Leggyakrabban egyetlen, alig lobos külső gyűrű veszi körbe a központi gyulladásos területet, kettőjüket halovány bőr-sáv választja el. Lehet egyöntetűen és intenzíven lobos, vöröses folt is. Napról-napra terjed. Átmérője öt cm-től akár száz cm-ig is terjedhet, gyakorlatilag fájdalmatlan, néha a bőrfelszín fölé emelkedik. Emellett az egész szervezet megbetegszik, amit az azonnal vagy csak később jelentkező és szinte megszámlálhatatlan, miriád tünet jelez. Gyanús, ha "nyári influenzát" vagy meghűlést észlelünk (láz, fej-, izom- és izületi fájdalmak, fáradtság) természetben tartózkodással összefüggésben.

A Lyme kór gyógyítható betegség, Fentiek alapján látjuk, hogy kevésbé akut lefolyású, és nem olyan kifejezett tünetekkel járó betegség mint a babesiosis. Előfordulása is lényegesen ritkább.

A betegség védőoltással megelőzhető, először két, majd évente egy emlékeztető oltást adunk a kutyáknak. Rendszeresen kiránduló kutyáknál javasoljuk az oltást, és az alapimmunizálást célszerű már kölyökkorban kezdeni!

Babézia.

A babézia, magyarul vérvizelés a kullancsfertőzések újabban egyre terjedő veszélye a Lyme-kór mellett. Egyenlőre a kutyáknál fordul elő leggyakrabban. Latin neve is erre utal: Babesia canis. A sokszor halálos kimenetelű betegség okozója egy aprócska körte alakú véglény, ami a vörösvértesteket károsítja, lép-, máj- és veseelégtelenséget okozva.

Az enyhe telek után megszaporodó kullancsok az – egyelőre kutyák számára – igen veszélyes, úgynevezett babesiosis kórokozóját is nagyobb számban terjesztik. Egyre több halálos végű babéziás kutyafertőzéssel találkozunk. Húsz-huszonöt évvel ezelőtt a vérvizelést okozó korokozó jelenléte a lovakban, esetleg szarvasmarhában volt tetten érhető, ám úgy látszik, hogy az utóbbi években kialakult egy olyan törzse, ami a kutyákra specializálta magát. Évente növekvő számú babéziás kutya kerül be hozzánk is. A betegség meglehetősen gyors lefolyású, és a kezdeti tünetei nem rendkívüliek. A babézia első jeleként – a fertőzést követő három-öt nap múltán – az állat levert és étvágytalan, ami nyaranta a hőségben gyakorta előfordul. A láz magas: 40 fok feletti. Ehhez aztán társul a sötét vizelés és a „sárgaság” megjelenése, amelyet szervi problémák megjelenése – lép-, máj- és veseelváltozások követnek. A betegség idejében elkapva gyógyítható, ezért ha a kedvenc bundája kullancsokkal teli, érdemes beugrani az állatorvoshoz minimum egy tanácsért. Jó hatású a Killtix kullancsnyakörv, és akadnak olyan nyakra csöpögtető szerek, – a kutyát kell velük bekenni –, ami több héten át jótékony védelmet biztosít, de csak a rövid szőrű egyedeknél.

Mindenképpen a megelőzés sokkal fontosabb, mint a kedvencünket kitenni egy esetleges fertőzésveszélynek. A megelőzés fontos része, hogy a szobakutyákkal a sétáltatás idején érdemes elkerülni az erdőket, városi parkokat, egyéb kutyás kirándulóhelyeket illetve hazatérve jól át kell nézni a bundáját és rendszeresen használni a kullancs elleni szereket.

Kullancsencephalitis (agyvelő- és agyhártyagyulladás): Fő tünetei: influenzaszerű állapot, láz, hányás, fejfájás, szédülés, bénulás, izom- és izületi fájdalom stb. E betegség kórokozója elsősorban az embert, ritkábban a kutyát is megbetegíti.

Ehrlichiosis (vérzéses kullancsláz): Fő tünetei: láz, fejfájás, hányás, hasi fájdalmak, ízületi és izomfájdalmak stb. A kórokozó az ereket támadja meg, ezért bőr alatti és nyálkahártyabeli vérzések és következményes sárgaság látható a betegen, íny- és orrvérzés kíséretében. Az ember és a háziállat (elsősorban kutya) betegsége.

Q-láz (kérdőjeles láz): A tünetek az emberben és a háziállatban aszerint alakulnak, hogy a kórokozó a tüdőt, a májat, vagy az ivarszervet támadja-e meg.

Tularemia (nyúlpestis): E betegség tünetei aszerint mutatkoznak, hogy a kórokozó milyen úton jutott az ember vagy a háziállat szervezetébe. (PI. Kullancscsípéssel, "bőrtularemia", légúti fertőzéssel: "tüdő-tularemia" stb.)

Mediterrán foltos láz: Dél-Európában e betegség kórokozóját a kullancsok közvetítésével a kutya adja át az embernek. Fő tünetei: láz, bőrkiütés és pörkös fekély, hányás, tudatzavar stb.

TIBOLA: Fő tünete a kullancscsípés helyén pörkös fekély, nyirokcsomó-duzzanat stb.

 

[2008.05.01.]

kullancstérkép.jpg

Az oldal tökéletes használatához JavaScript szükséges.
Kérjük, engedélyezze böngészőjében a JavaScript használatát.